Znáte nějakého oslavence, který má celiakii a chtěli byste mu udělat radost? Vyzkoušejte tento bezlepkový slavností dort od La Tety, který potěší každého milovníka nadýchaných korpusů, šlehačky a ovoce. Navíc je také bez mléka a vajíček, takže je vhodný i pro vegany a lidi s intolerancí na laktózu. A teď už nezbývá, než se do něj pustit!

Suroviny na formu o průměru 18cm:
Korpus:
- 60g mandlové mouky
- 40g pohankové mouky Adveni (pokud nemáte rádi pohanku, dejte 100g mandlové)
- 100g polohrubé rýžové mouky Aveni
- 170 g mouky schaer Mix B
- 250g kokosového jogurtu
- 180g jemně mletého kokosového cukru
- 1 1/2 prášku do pečiva
- lžíčka jedlé sody
- lžíce jablečného octa
- šťáva z půlky citronu
- 50g kakaa
- 100ml vody
- 50ml oleje
- 50g rozpuštěné hořké čokolády
Postup:
V míse důkladně promíchejte všechny sypké suroviny, přidejte tekuté, jogurt a ideálně mixérem vymíchejte do hladkého těsta. Jako poslední zamíchejte do těsta rozpuštěnou vychladlou čokoládu. Těsto vlijte do dortové formy, vymazané olejem a vysypané polohrubou rýžovou moukou.
Pečte cca 50 minut na 180 stupňů. Korpus bude hotový, až když do středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji čistou.
Odstraňte ráfek a nechte zcela vychladnout.
Poté dort rozřízněte na půlku a vrchní část zarovnejte zcela do rovna.
Spodní část důkladně promažte višňovou zavařeninou.
Na krém ušlehejte kokosovou šlehačku. Už je slazená, takže není třeba doslazovat, ale pro jistotu ochutnejte, zda vám to bude vyhovovat. Šlehejte několik minut a použijte ztužovač. Polovinu naneste na višněmi promazaný korpus a dejte vychladit alespoň na 2 hodiny. Zbylou šlehačku dejte také do lednice. Teprve poté na šlehačku dejte druhou půlku korpusu a zlehka přimáčkněte.
Pomažte vrch dortu, posypejte strouhanou čokoládou a dozdobte zbytkem šlehačky.
Pečete rádi? Podívejte se také na naše další recepty na bezlepkové dorty nebo vyzkoušejte recepty na slané pečivo 🍞
