Food bloggerka La Teta přináší recept na housky, které ukazují, že i bezlepkové pečení může být jednoduché a hravé. Těsto se připravuje večer, přes noc odpočívá a druhý den se z něj dají vykrojit nejrůznější tvary – od klasických koleček po hravé variace s vykrojeným středem. Výsledek? Lehce křupavé, voňavé housky, které si nejlépe vychutnáte ještě teplé, jen tak nebo s oblíbenou pomazánkou.
Ingredience na čtyři housky:
- 150 g mouky Schaer Mix B
- 100g polohrubé mouky rýžové Adveni
- 220 ml vody
- balíček sušeného droždí Noli
- lžička soli
- 20g oleje
- lžíčka rýžového sirupu
- lžíčka kypřícího prášku
Postup:
lze použít i čerstvé droždí, ale pak už nedávám kypřící prášek. Ale se sušeného mi přijdou lepší.
Vše kromě oleje smícháme v míse mixérem s hnětacím hákem, a nechám cca 45 minut odpočívat. Potom mixérem zapracuji olej, rozdělíme těsto na čtyři stejné bochánky, které pokud hodně lepí, trochu propracujeme na pomoučené pracovní ploše. Z každého bochánku vyválíme pramen, který spleteme do housky. (na internetu určitě najdete video – hledejte, housky z jednoho pramene) a necháme cca 15 minut na plechu lehce nakynout. Potřeme vodou a sypeme mákem.
Pečeme v parní troubě zhruba 20 minut na 240 stupňů a poté stáhneme na 180 a dopékáme do požadované barvy.
Pokud nemáte parní troubu, je možné na dno trouby nalít hned ze začátku hrníček vody, případně použít plech.