Suroviny:
Chleba ze směsí ADVENI můžete upéct jednoduše v domácí pekárně, nebo v troubě, podle návodu uvedeném na obale. Speciálním, velmi efektním způsobem pečení je pak pečení chleba v páře. Chléb upečený touto metodou má krásně křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný.
Zde shrnutí této metody a cenné rady přidala Alex Brunnerová. Níže pak najdete odkaz na video, kde sympatický kudrnáč Jeff Hertzberg názorně ukáže, jak „dostat“ páru do trouby – tedy jak vytvořit ono parné prostředí, díky kterému Váš chleba získá tu báječnou kůrku a uvnitř bude krásně měkký a vláčný.
Pečení chleba v páře
- Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme.
- Přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Mezitím si rozehřejeme troubu na 250 °C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného skla, výborný je litinový hrnec).
- Nachystáme si pekáček, který se vejde na dno trouby.
- Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku.
- Povrch několikrát nařízneme nožem.
- Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody (v USA někdy sypou kostky ledu).
- Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220 °C a pečeme ještě asi 45 minut.
- Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda.
- Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle.
- Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Cenné rady přidala Alex Brunnerová
Chcete-li dosáhnout krásné blyštivé kůrky, vyndejte po prvních deseti minutách pekáček s vodou a dopékejte nasucho. Vytažený bochník pak buď postříkejte zahorka vodou, bude se krásně lesknout, ale bude o něco míň křupat kůrka, nebo nechte bochníček jen tak, kůrka bude matnější, ale bude křupat jako suchárky.
Zdroj obrázku: https://varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/