Hledáte tip na nedělní oběd? Co takhle klasickou sekanou. Připravte si jí v bezlepkové verzi. Sekanou teoreticky nemusíte zahušťovat ničím. Pokud ale chcete dosáhnout lepší konzistence a chcete, aby sekaná hezky držela pohromadě, zkuste zahuštění pomocí kukuřičné strouhanky. Případně zaexperimentujte s bezlepkovými/luštěninovými moukami z naší nabídky. Ten správný šmrnc dodá sekané hlavně správné dochucení. S kořením můžete experimentovat. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu a určitě si pochutnáte.
Co budete potřebovat:
- rostlinný olej na smažení
- 2 cibule
- 700 g mletého vepřového a hovězího v poměru cca 1:1
- 50-70 g kukuřičné strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžíce dijonské hořčice
- hrst listové petržele
Postup:
1. Cibuli si nakrájíme najemno. Na pánvi si rozehřejeme olej a cibuli na něm lehce orestujeme, aby získala lepší chuť a nebyla tolik štiplavá. Odložíme stranou, aby zcela vychladla. Do mísy vložíme mleté maso, strouhanku, orestovanou cibuli, nastrouhaný česnek, majoránku, vejce, sůl, hořčici a pokrájenou petržel. Ze všech ingrediencí utvoříme kompaktní masovou směs a vytvarujeme v pekáčku do tvaru sekané.
2. Sekanou v pekáčku mírně podlijeme vodou a vložíme péct do vyhřáté trouby při 180 °C cca 50-60 minut dozlatova. V druhé polovině pečení sekanou poléváme vzniklým výpekem. Hotovou sekanou můžeme podávat s bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo třeba s čerstvým chlebem.
Sekanou můžete zahustit i například i ovesnými vločkami nebo některou z bezlepkových nebo luštěninových mouk.