Celiakie u dětí

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém organismus nesnáší lepek – bílkovinu obsaženou v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Tato intolerance způsobuje poškození sliznice tenkého střeva a narušuje vstřebávání důležitých živin. U dětí se celiakie může projevit v různých věkových kategoriích a její symptomy jsou často odlišné od projevů u dospělých.

Kojenci a batolata

Děti postižené celiakií mívají trochu odlišný obraz nemoci než dospělí. K rozvoji celiakie u nich často dochází již v kojeneckém nebo batolecím věku, brzy poté, co je do stravy poprvé zařazena obilná kaše či jiná potrava obsahující lepek.

U velmi malých dětí (obvykle kolem 6.–18. měsíce věku) se celiakie projevuje především:

  • poruchami trávení a celkovým neprospíváním,
  • opakovanými vodnatými průjmy – stolice bývá velkoobjemová, mastná nebo lesklá a nápadně páchne,
  • u kojenců nafouklým bříškem - vzhledem ke svalové ochablosti a zvětšení střevních kliček trpí bolestmi břicha, které se mohou projevovat kolikovitým pláčem,
  • Dítě postupně přestává přibývat na váze, ba může i hubnout, přestože přijímá potravu, a zaostává v růstu za svými zdravými vrstevníky,
  • změna nálady a chovánípostižené batole je často plačtivé, mrzuté, apatické
  • ztráta zájmu o okolí a o příjem potravy
  • chudokrevnost (anémie), která způsobuje bledost a únavnost dítěte, v důsledku poruchy příjmu živin

Celkově tedy platí, že malé dítě s nediagnostikovanou celiakií neprospívá – nevyvíjí se a neroste tak, jak by mělo, a působí výrazně nemocným dojmem.

Starší děti

U starších dětí může být průběh celiakie méně nápadný. S přibývajícím věkem často slábnou typické střevní projevy (průjmy nemusí být tak časté nebo mohou vymizet) a naopak se výrazňují příznaky mimostřevní, které mohou působit poměrně nespecificky. 

Starší děti projevují celiakii:

  • chronickou únavu, nevýkonnost a celkovou skleslost,
  • bledost dítěte v důsledku anémií způsobených nedostatkem železa či kyseliny listové,
  • zaostávání v růstu oproti vrstevníkům a opožděný nástup puberty,
  • U dívek se například první menstruace může dostavit později a menstruační cyklus bývá nepravidelný,
  • defekty zubní skloviny a zvýšená kazivost zubů už v dětském věku, což může souviset s malabsorpcí minerálů,
  • snížená koncentrace a školní výkon
  • zhoršený psychický stav jako jsou úzkosti, deprese a změny nálad

V mnoha případech není celiakie u dětí rozpoznána hned, protože méně nápadné příznaky se mohou zaměnit za jiné problémy (např. nechutenství se přisuzuje „zlé stravovací fázi“ dítěte, únava se omlouvá růstem apod.). Na celiakii se tak někdy přijde až se zpožděním, třeba když dítě výrazně zaostává v růstu a hmotnosti, nebo pokud dojde ke závažnějším komplikacím (např. těžké anémii či opoždění vývoje), které už vedou lékaře k cílenému pátrání po příčině. Jakmile je nemoc správně diagnostikována a zahájí se bezlepková dieta, děti obvykle velmi rychle „doženou“ zmeškaný růst a postupně se zlepší jak trávení, tak celkový zdravotní stav a nálada dítěte.

Diagnostika celiakie

Pokud si myslíte, že vaše dítě trpí celiakií, neváhejte ho vzít k pediatrovi a co nejdříve mu tak ulevit od trápení. Pediatr provede screening, který se skládá ze stanovení protilátek proti tkáňové transglutamináze (anti-TG). Aby byly výsledky testů spolehlivé, je nutné, aby testovaná osoba konzumovala lepek. Pokud ve stravě chybí, protilátky se nemohou v krvi projevit jako pozitivní. Pro přibližné zjištění celiakie je možné využít také domácího rychlotestu krve, který ale není stoprocentní a pro ověření výsledku je potřeba laboratorní analýzy. Pokud jsou protilátky přítomny, pediatr odešle dítě k dětskému gastroenterologovi, který provede další diagnostiku. Definitivně je celiakie potvrzena biopsií sliznice tenkého střeva. Odběr vzorku sliznice se u malých dětí provádí v celkové anestezii při hospitalizaci. Starší děti to zvládnou ambulantně.

Tipy pro rodiče

Jestliže už víte, že má vaše dítě celiakii, můžete mu i přes to zajistit šťastný život plný dobrého jídla. Dítěti vysvětlete novou situaci pozitivně a zkuste vyhledat podporu ostatních rodin, kde tento problém řeší.

Jak s dítětem o nemoci mluvit?

  • Vysvětlete mu, co to je: jednoduše mu vysvětlete, co je to lepek a proč mu to dělá špatně. Při vaření mu ukažte, že bílé pečivo obsahuje bílkovinu, která se jmenuje lepek, a proto musíte kupovat potraviny bez lepku. 
  • Zdůrazněte, že změna stravy mu pomůže: vysvětlete mu, že nový jídelníček je pozitivní změna, díky kterému mu už nebude bývat špatně.
  • Existuje spousta skvělých bezlepkových dobrotve specializovaných i běžných obchodech seženete plnohodnotnou náhradu za ěžné potraviny, včetně bezlepkových sladkostí
  • Ukažte mu, že bezlepkové potraviny jsou plnohodnotné: vysvětlete mu, že i když ostatní děti jí, co chtějí,  jeho jídlo není o nic horší. Můžete na příklad připravit bezlepkovou večeři nebo oběd pro celou rodin.

Prevence křížové kontaminace

Hlavním zdrojem lepku jsou výrobky z mouk obilovin obsahujících lepek. Mezi tyto mouky patří pšenice, ječmen, žito a oves. Konkrétně se tedy jedná především o chléb a pečivo, těstoviny, knedlíky, kroupy, krupky, vločky, müsli, lupínky, kamut, bulgur, špalda, špaldový popkorn, grahamová mouka, semolina, snídaňové cereálie.

Lepek se však vyskytuje i skrytě zpracovaných potravinách jako jsou:

  • uzeniny - šunka, paštika
  • dochucovadla – kečup, hořčice, sójová omáčka, majonéza, marinády
  • koření
  • kypřící prášky do pečiva - můžou obsahovat mouku jako plnidlo 
  • instantní káva
  • zmrzlina - samotná i kornout
  • pudinkové směsi a instantní jídla
  • seitan, Robi maso, tofu
  • krokety, řízek
  • některé mléčné výrobky bývají zahuštěné škrobem
  • ledová tříšť - vyrábí se ze směsi obsahující lepek
  • sterilované luštěniny s omáčkami a další výrobky z luštěnin 
  • polévky a omáčky bývají zahušťované moukou
  • alkohol -  pivo a jiné kvašené nápoje

Ačkoliv mnoho z těchto potravin může být samo o sobě bezlepkových, ve výrobě dochází k kontaminaci. Je potřeba si dávat pozor nejen při nákupu v obchodě, ale také při jídle a pití mimo domov - stánky se zmrzlinou, rychlým občerstvením, ledovou tříští, v restauracích.

Dávejte pozor i na léky, které také mohou obsahovat lepek.

Při nákupu hledejte označení přeškrtnutého klasu, což je mezinárodní označení bezlepkových potravin. I tak je ale potřeba si raději pročíst složení.  Tento symbol je rozšířený a užívaný v celé Evropě.

Jak se vyvarovat kontaminace doma

Základním předpokladem je aby pokrm pro celiaka nebyl kontaminován lepkem. To může být v rodinách, kde jsou ostatní členové zdraví složité a je na to potřeba myslet. Kontaminaci způsobuje:

  • nedostatečná hygiena: neumyté ruce kuchaře, náčiní, které používá, neumyté pracovní plochy,
  • špatné skladování: při skladování je potřeba řádně oddělit bezlepkové a lepkové potraviny, uzavírat je v oddělených nádobách a ideálně i na oddělených poličkách,
  • sdílení potravin: připravujte vždy radši prvně potraviny pro celiaky (např. smažení na oleji) a nesdílejte s nimi potraviny (např. máslo)

Stravování mimo domov

Mimo domov rozpoznáte lepek v seznamu alergenů pod číslem 1. Informaci o alergenech má provozovatel stravovacího zařízení povinnost poskytnout ze zákona. Nicméně to není zárukou skutečné bezlepkovosti a absence kontaminace. Kromě toho existují specializované restaurace a dokonce i dětské tábory pro celiaky. Co se týče stravování ve školách a školách, je připravovat dětem vlastní jídlo. Někteří rodiče se snaží připravovat dětem jídlo dokonce i podle toho, co v zařízení jí ostatní děti, aby si to jejich nepřipadalo vyloučeně. Školní jídelny nebývají zařízeny pro oddělenou přípravu bezlepkového jídla a nemají žádnou zákonnou povinnost tak činit. Před výběrem školy a školky je ale dobré se informovat, jestli tam už děti s celiakií nemají a nejsou zvyklí jim vycházet stříc.

Bonusový tip

Zdravotní pojišťovny nabízí celiakům speciální výhodu - proplacení části nákladů na bezlepkovou stravu. V některých pojišťovnách se to týká pouze dětí, u jiných je to bez omezeních. V našem článku najdete o příspěvcích pojišťoven kompletní přehled.

Co tedy vlastně dětem připravit?

Jak pro děti, tak pro dospělé je důležité zachovat vyvážený příjem živin a vitamínů. Ty jsou ale obsažené i v bezlepkové stravě. Detailní informace o skladbě bezlepkového jídelníčku najdete na našem blogu. Bezlepková jídla se také dají vařit velmi podobná jako ty s lepkem. Často stačí na příklad pouze nahradit obyčejnou mouku za bezlepkovou. Na našem webu pro vás máme spoustu bezlepkových receptů včetně klasik jako je sekaná, rohlíky, vánoční pečivo a další. Pravidelně přidáváme nové recepty.

Pokud se vám nechce vařit bezlepkové jídlo zvlášť, běžně můžete sehnat i bezlepková hotová nebo instatní jídla. Ty jsou vyráběny firmami s bezlepkovými provozy, díky čemuž má spotřebitel jistotu nulové kontaminace. 

Pro rodiny s dětmi trpícími celiakií může být přechod na bezlepkovou dietu výzvou. Naštěstí existují specializované obchody, jako je CeliakShop.cz, které nabízejí široký sortiment bezlepkových potravin a produktů. Tyto obchody poskytují nejen potraviny, ale také recepty, rady a tipy, které mohou usnadnit život s bezlepkovou dietou. Nákupem v specializovaných prodejnách si můžete být jisti, že produkty jsou skutečně bezlepkové a bezpečné pro vaše dítě.

Včasná diagnostika a důsledné dodržování bezlepkové diety umožňují dětem s celiakií vést plnohodnotný a zdravý život. S podporou odborníků a využitím specializovaných zdrojů mohou rodiny úspěšně zvládnout výzvy spojené s tímto onemocněním.

 

Popup
sonnentor

Oblíbené čaje a koření levněji! Sleva až 10 % na celou značku Sonnentor! 🧡