Velinoční mazanec RUMINI

Suroviny:

  • 110g cukr krupice
  • 3ks žloutek
  • droždí
  • 500g bezlepková směs RUMINI Universal
  • 110g máslo/Hera
  • 1ks vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 250ml mléko ( lze nahradit vodou)
  • podle chuti rozinky a mandle


Postup:

  1. Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Promícháme žloutky, cukr a rozpuštěné máslo (nesmí být horké).
  2. Ke směsi ze žloutků přimícháme mouku, kvásek a vanilkový cukr.  Mícháme dokud se nám nezačnou tvořit bublinky.
  3. Přidáme nasekané mandle a rozinky. Znovu zpracujeme.
  4. Těsto necháme vykynout na teplém místě, dokud se objem nezdvojnásobí.
  5. Těsto zpracujeme v bochánek a uděláme do středu kříž. Necháme znovu kynout, ale už na plechu s pečícím papírem.
  6. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  7. Mazanec pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu 20 minut a potom stáhneme teplotu na 120°C a pečeme dalších 25 minut.