Chleba ze směsí ADVENI můžete upéct jednoduše v domácí pekárně, nebo
v troubě, podle návodu uvedeném na obale. Speciálním, velmi efektním
způsobem pečení je pak pečení chleba v páře. Chléb upečený touto metodou
má krásně křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný.
Zde shrnutí této metody a cenné rady přidala Alex Brunnerová. Níže
pak najdete odkaz na video, kde sympatický kudrnáč Jeff Hertzberg
názorně ukáže, jak „dostat“ páru do trouby – tedy jak vytvořit ono parné
prostředí, díky kterému Váš chleba získá tu báječnou kůrku a uvnitř
bude krásně měkký a vláčný.
Pečení chleba v páře
Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme.
Přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém
místě asi hodinu kynout.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 250 °C a dáme
do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý
silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného
skla, výborný je litinový hrnec).
Nachystáme si pekáček, který se
vejde na dno trouby.
Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme
z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru
bochníku.
Povrch několikrát nařízneme nožem.
Vložíme do vyhřáté trouby,
na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody (v USA někdy sypou
kostky ledu).
Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté
teplotu snížíme na 220 °C a pečeme ještě asi 45 minut.
Hlídáme,
aby ve spodním plechu byla stále voda.
Ke konci zkontrolujeme propečení
chleba pomocí špejle.
Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme
vychladnout.
Cenné rady přidala Alex Brunnerová
Chcete-li dosáhnout krásné blyštivé kůrky, vyndejte po prvních
deseti minutách pekáček s vodou a dopékejte nasucho. Vytažený bochník
pak buď postříkejte zahorka vodou, bude se krásně lesknout, ale bude
o něco míň křupat kůrka, nebo nechte bochníček jen tak, kůrka bude
matnější, ale bude křupat jako suchárky.
Zdroj obrázku: https://varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/
Dovolte mi, abych vám pomohl utratit nějaké peníze :)