Bezlepková cuketová buchta bez vajec a mléka

Suroviny:

  • 140 g bezlepkové mouky Nomix
  • 130-140 g třtinového cukru
  • 2-3 ČL (6-9 g)koření (skořice, perníkové koření)
  • 5 g sody
  • špetka soli
  • 1/2 šálku nastrouhané cukety (asi 8 cm mladé cukety)
  • 1/2 šálku nastrouhané mrkve (1 střední mrkev)
  • 1/2 středního jablka
  • 1 banán
  • asi 30 g ořechů (můžete dát více)
  • 40 g stolního oleje
  • 40 g kokosového mléka


Postup:

  1. Mouku, cukr, sodu a sůl promícháme s kořením. Můžeme dát pouze skořici, můžeme ji kombinovat s perníkovývm kořením, nemusíme se bát přidat trochu mletého zázvoru a také špetka muškátového oříšku s tímto těstem dobře ladí (máme-li to rádi). Nejjednodušší verze-skořice.
  2. Přidáme cuketu nastrouhanou na jemném struhadle a vymačkanou.
  3. Z mrkve jemně postrouhané vymačkáme důkladně šťávu.
  4. Jablíčko nastrouháme na hrubém sruhadle a také vymačkáme (šťávy si můžeme slít a vychlazené vypít - vynikající kombinace).
  5. Ořechy velmi hrubě posekáme.
  6. Vše přidáme k mouce a promícháme.
  7. Přidáme olej, kokosové mléko a rozmačkaný banán. Je chuťově výrazný, ale pomáhá těstu bez vejce zachovat si strukturu. 
  8. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme nejprve 15 min. při 160 °C, pak teplotu zvedneme na 180 °C a dopékáme. Celkový čas pečení cca 60 min. Je třeba si hlídat povrch buchty a asi po 45 minutách už jej zakrýt, aby se nespálil.