Makové krekry

Suroviny:

  • 170 g bezlepkové mouky NOMIX
  • 30 g  kukuřičné mouky hladké
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 22 g cukru
  • 5 g soli
  • 60 g zakysané smetany
  • 4 g kypřícího prášku
  • 100 g celého máku


Postup:

  1. Všechny suroviny dobře promícháme a prohněteme .
  2. Necháme odležet asi 30 min. Chráníme proti okorání.
  3. Vyvalujeme na tenký plát (tenčí než linecké sušenky) a vypichujeme zvolený tvar. Podsypávat si můžeme kukuřičnou moukou, ale tak, abychom do těsta nezaváleli příliš mnoho mouky.
  4. Pečeme při 170 °C do mírného zrůžovění (asi 20 min.).


TIP:
Pokud si nechceme hrát třeba s kolečky, stačí, když tence rozválené těsto přeneseme pomocí válečku přímo na plech a tam jej rozkrájíme přibližně na čtverečky ozdobným rádlem. Po upečení se jednotlivé kousky od sebe snadno oddělí.