340g kvásku
Schar mix B (kvásek +170g mouky+ 170 g vody)
70g pohankové mouky
50g
Schar mix dunkel
80g ČDF- Doves farm bílá směs bez lepku červený obal
1/2 - 1 lžíce psyllia
150 ml vody
2 lžíce sádla
1 lží ce oleje
½
lžičky xantanu
1,5 lžičky soli
drcený kmín nebo chlebové koření 2
lžičky
Postup
Večer vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou (170g+170g), necháme nejlépe přes noc.
Ráno
odebereme 2 lžíce kvásku zpět do lednice a namočíme psyllium do vody,
navážíme mouky, prosejeme přes sítko, přidáme sádlo, sůl a xantan,
kvásek a zpracujeme těsto, nejlépe v pekárně, robotu nebo mixérem, lze i
ručně.
Nakonec přidáme olej.
Necháme těsto kynout buď v pekárně, nebo ve vymazané míse olejem, na teplém místě, asi 2 -3 hodiny.
Vykynuté
těsto zpracujeme, přeskládáme do požadovaného tvaru chleba a dáme opět
kynout do ošatky , cedníku, mísy na další 2 - 3 hodiny.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 250C i s plechem, na kterém budete péct a 1 plech nebo hrnec dáte do spodu trouby.
Chleba po vykynutí přendáme na pečící papír či podložku, postříkáme vodou z rozprašovače a nařízneme.
Necháme uvařit 0,5 litru vody v konvici.
Chleba
přesuneme opatrně na plech do trouby a dospodu nalijeme uvařenou vodu a
troubu zavřeme, pečeme takto cca 10-15 minut.
Vyndáme plech s
vodou, vyvětráme troubu a stáhneme na 200C, pečeme dalších 30-40 minut
dle trouby a barvy kůrky.
Upečený chleba poznáme poklepáním, měl by dutě
zazvonit.
Necháme vychladnout na mřížce a nařízneme po 2 hodinách, až
je chleba zcela vychladlý, jinak se střídka srazí.
Dovolte mi, abych vám pomohl utratit nějaké peníze :)