Tmavé bezlepkové kváskové bagetky

Suroviny:

  • 300g kvásku (rozkvasit se 150g schär mix b a 150g vody+ kvásek z lednice) 
  • 130g schär mix dunkel
  • 56g pohankové mouky
  • 56g teffové mouky
  • 125 ml vody (lze přidat i 1/2 lžíce psyllia)
  • 100g bílého jogurtu
  • Namočená lněná semínka - zápara (2 lžíce semínek zalít horkou vodou,aby byly ponořené, osolit, nechat 12 hodin)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli


Postup:

  1. Kvásek nechat rozkvasit s moukou a vodou, 12 hodin. Po 12 hodinách odebrat 2 lžíce kvásku zpět do lednice.
  2. Navážit mouky, přidat sůl.
  3. Smíchat vodu a jogurt, semínka, mouky a kvásek, zpracovat těsto.
  4. Nechat cca 2 - 3 hodiny kynout, zpracovat do tvaru bagetek, nechat keště kynout na pečícím papíře asi 30 - 45 minut, dokud se nerozpálí trouba.
  5. Postříkat vodou a posypat semínky.
  6. Péct na 250°C se zaparenim, pak stáhnout na 200-220 °C dle trouby a péct ještě cca 15 minut.