Co je celiakie?

Co je celiakie?

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které vzniká při nesnášenlivosti lepku (glutenu). Onemocnění spočívá v tom, že trávicí soustava není schopna strávit lepek. Při konzumaci potravin s lepkem dochází u dotyčných s celiakií k zánětu sliznice tenkého střeva, což vede k celé řadě zdravotních problémů a může vést až ke špatnému vstřebávání živin do organismu a dalším závažným komplikacím.

V případě celiakie náš imunitní systém chybně rozpozná lepek a bere ho jako škodlivou látku, které se následně začne bránit produkcí protilátek. Nadměrná tvorba protilátek pak způsobuje zánět sliznice tenkého střeva. Celiakie je diagnóza, kterou nelze zcela vyléčit. Člověk s celiakií je tak doživotně odkázán na konzumaci potravin bez obsahu lepku a zdravou životosprávu. Více informací o lepku naleznete v článku zaměřeném na toto téma.

Pokud jsou příznaky ignorovány, dochází ke zhoršování příznaků a následně k závažným zdravotním problémům.

Celiakie může postihnout prakticky každého v kterémkoliv věku. O propuknutí onemocnění rozhoduje převážně genetika. Nezanedbatelné jsou však i další faktory jako nadměrná přítomnost lepku v potravě, virové infekce, špatná životospráva nebo stres.

 

Rozdíl mezi intolerancí a alergií

Alergie na lepek je potravinovou alergií. Nejedná se o autoimunitní onemocnění jako v případě intolerance. Na rozdíl od celiakie alergie nevyvolává zánět tenkého střeva. Jedná se o přehnanou reakci imunitního systému na pozření konkrétního alergenu (lepku).

Celiakie je trvalé autoimunitní onemocnění, kdy tělo není schopno lepek strávit. Může docházet k zánětu sliznice tenkého střeva.

 

Jaké jsou příznaky a jak je od sebe rozeznat?

Alergii na lepek poznáme tak, že se nežádoucí projevy vyskytnou většinou ihned po požití potraviny s obsahem lepku. Nemocný může pociťovat:

  •       svědění a otok kůže
  •       bolest hlavy
  •       ztížené dýchání
  •       bolest břicha
  •       pálení v krku
  •       pocit na zvracení
  •       průjem apod.

V krajním případě se může dostavit i anafylaktický šok, kdy je zapotřebí akutního zásahu lékaře.

V případě celiakie se příznaky neprojevují ihned po konzumaci lepku, ale mohou se objevit klidně až za několik měsíců. Proto je velmi těžké určit, že se jedná právě o reakci na lepek. Při celiakii dochází k chronickému zánětu tenkého střeva, které pak hůře vstřebává důležité živiny.

Projevů celiakie je celá řada. Závažnost onemocnění můžeme rozdělit do několika forem.

Pro zjednodušení se můžeme nejčastěji setkat s již rozvinutou formou, kde je hlavní problém vstřebávání živin, které může vyústit v permanentní únavu, anémii, osteoporózu apod. a pak formou bezpříznakovou, kdy se nemoc, při dodržení diety nikterak neprojevuje.

Citlivost na gluten je individuální záležitostí, protože každý organismus může reagovat na stejné množství lepku jiným způsobem i jinou silou. Intolerance na lepek se tedy může projevit nejrůznějšími způsoby. Mezi ty nejčastější řadíme:

  •       trávicí problémy: průjem, zácpa, nadýmání, bolest břicha a nevolnost
  •       dermatitida: svědění kůže, vyrážka
  •     nedostatečné vstřebávání živin: v důsledku poškození střevní sliznice nemůže dochází ke špatnému vstřebávání živin
  •       neurologické problémy: migrény, závratě a neuropatie.
  •       psychické problémy: deprese, úzkost a náhlé změny nálad
  •       další symptomy: problémy s plodností, nevysvětlitelná únava, bolesti kloubů a úbytek kostní hmoty

Třetí formou může být takzvaná glutenová senzitivita. Dotyčný může pociťovat podobné příznaky jako u celiakie, nedochází však k poškození sliznice tenkého střeva ani k alergické reakci na lepek. Stanovení diagnózy je v tomto případě velmi obtížné a může trvat opravdu dlouhou dobu. Při glutenové citlivosti je opět potřeba nasadit bezlepkovou dietu.

 

Diagnostika a léčba

Diagnóza celiakie může být složitá kvůli rozmanité škále možných příznaků. Většinou je diagnostikována až po delším trvání symptomů. Nejčastěji se diagnóza potvrdí krevními testy, které ukáží přítomnost protilátek. Potvrzení diagnózy obvykle vyžaduje i biopsii tenkého střeva. Pokud však nechcete ihned běžet k lékaři, může vám ze začátku postačit volně prodejný test, podle kterého můžete učinit rychlou diagnostiku. Provádí se odběrem krve ze špičky prstu, který zvládnete hravě v pohodlí domova.

V dnešní době je jedinou možnou léčbou celiakie dieta s vyloučením veškerých potravin obsahujících lepek. To znamená kompletní vyřazení obilovin-pšenice, ječmene a žita. Je potřeba vybírat potraviny bezlepkové, které musí splňovat kritéria daná legislativou a obsah lepku v nich nesmí překročit 20 mg/kg. S dodržováním diety příznaky obvykle do pár týdnu vymizí.

Léčbu lze podpořit bylinnými preparáty nebo probiotiky, které obnovují střevní mikroflóru. Z bylinek můžete vybrat například třezalku, která působí protizánětlivě, zastavuje průjem a přispívá k psychické pohodě. Výborný je také měsíček lékařský, který příznivě působí na játra a žlučník a hojí střevní záněty. Podobně působí i meduňka nebo mateřídouška. Výjimečně je možné nasadit i léčiva tlumící nepřiměřenou imunitní reakci.

Při horším vstřebávání živin je vhodné doplňovat také vitamíny a minerály, zejména vitamíny skupiny B, vitamín D, kyselinu listovou, vápník, železo a další.

 

Neléčená celiakie

Důsledky nedodržování bezlepkové diety závisí také na době, po kterou nemocný dietu nedodržuje. Zpočátku nemusí jít o závažnější příznaky. Z dlouhodobého hlediska to již může znamenat celou řadu vážných následků. Mezi nejčastější patří:

  •       chudokrevnost
  •       anémie
  •       osteoporóza
  •       poruchy menstruačního cyklu
  •       úbytek na váze, apod.

U pacientů s celiakií se také můžeme setkat s přidruženými onemocněními, na kterých se celiakie nepřímo podílí. Nejčastěji se jedná o cukrovku nebo onemocnění štítné žlázy.

Vůbec nejzávažnější jsou však nádorová onemocnění, která se mohou v důsledku neléčené celiakie projevit. Celiaci, kteří dlouhodobě nedodržují bezlepkovou dietu mají až několikrát vyšší pravděpodobnost vzniku zhoubného nádoru tenkého střeva i jiných typů karcinomu. Riziko nádoru se zvyšuje i s věkem pacienta.

Co jíst při bezlepkové dietě? Podívejte se pro inspiraci na článek o bezlepkových potravinách.

Celiakie u dětí

Celiakie se může projevit již u kojenců, jakmile do stravy zařadíme obilné příkrmy. Mohou se dostavit průjmy, bolesti bříška, které je většinou i nafouklé, může docházet k úbytku váhy apod.

U starších dětí se již projevy nemusí vyskytovat takto jednoznačně, ale méně nápadně. Pozorovat můžeme:

  •   nadměrnou únavu
  •   větší lomivost kostí
  •   anémii
  •   suchou pokožku
  •   lomivost nehtů
  •   vypadávání vlasů
  •   kazivost zubů
  •   poruchy růstu
  •   afty apod.

Pokud máte u svého dítěte podezření na celiakii, můžete nechat provést vyšetření výskytu protilátek z krve. Krevní testy může provést pediatr, ale i alergolog, imunolog, nebo endokrinolog. V případě pozitivního testu se většinou provádí i biopsie tenkého střeva za účelem potvrzení diagnózy.

Léčba spočívá, stejně jako u dospělého, v doživotním dodržování bezlepkové diety.

 

Celiakie je onemocnění složité na diagnostiku projevující se mnoha různými projevy. Ačkoliv může být náročné žít s tímto onemocněním, správná dieta a lékařská péče pomáhají příznaky zcela eliminovat. Pokud máte podezření na celiakii, konzultujte se svým lékařem o vhodném testování a léčbě.