Velikonoční bezlepkový věnec

Ingredience:

  • 500 g směsi na chléb se sojovou vlákninou NOMINAL
  • 100 ml bílého vína
  • 370 ml vody
  • 40 g sádla
  • 1 svazek jarních cibulek
  • 300 g uzeného ramínka (může být i více)
  • 2 hrsti pokrájených bylinek (petrželka apod.)
  • 20 g droždí

Cibulku nakrájíme, mírně ji osmažíme na sádle a na chvíli přidáme pokrájené bylinky a lehce opepříme. Těsto zaděláme ze směsi, vody, vína a droždí a přidáme vychladlou osmahnutou cibulku s bylinkami (a tukem). Do vymíchaného těsta přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a ještě dobře promícháme.

Důkladně vymazanou formu naplníme těstem a necháme kynout pokud možno v teplejším prostředí (např. v temperované troubě asi 1 hodinu – záleží na podmínkách). Před pečením potřeme povrch věnce olivovým olejem. Pečeme 50–60 min. při teplotě 180 °C.

Doporučení

Stejné těsto můžeme upéct i v muffinových formičkách (doba pečení bude samozřejmě kratší).