Makové krekry

Suroviny:

 

170 g bezlepkové mouky NOMIX
30 g  kukuřičné mouky hladké
50 g másla
1  vejce
22 g cukru
5 g soli
60g zakysané smetany
4 g kypřícího  prášku
10g  celého máku

Postup:

Všechny suroviny dobře promícháme a prohněteme . Poté necháme odležet asi 30 min. Chráníme proti okorání. Poté vyvalujeme na tenký plát (tenčí než linecké sušenky) a vypichujeme zvolený tvar. Podsypávat si můžeme kukuřičnou moukou, ale tak, abychom do těsta nezaváleli příliš mnoho mouky. Pečeme při 170 °C do mírného zrůžovění (asi 20 min.).
Pokud si nechceme hrát třeba s kolečky, stačí, když tence rozválené těsto přeneseme pomocí válečku přímo na plech a tam jej rozkrájíme přibližně na čtverečky ozdobným rádlem. Po upečení se jednotlivé kousky od sebe snadno oddělí.