Kváskový bezlepkový chleba - základní recept

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 

Na rozkvašení: Kvásek z mouky Schar mix B, 340g kvásku Schar mix B (kvásek +170g mouky+ 170 g vody), 70g pohankové mouky, 50g Schar mix dunkel, 80g ČDF- Doves farm bílá směs bez lepku červený obal, 1/2 - 1 lžíce psyllia, 150 ml vody, 2 lžíce sádla, 1 lží ce oleje, ½ lžičky xantanu, 1,5 lžičky soli, drcený kmín nebo chlebové koření 2 lžičky

 

POSTUP PŘÍPRAVY

 

Večer vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou (170g+170g), necháme nejlépe přes noc.
Ráno odebereme 2 lžíce kvásku zpět do lednice a namočíme psyllium do vody, navážíme mouky, prosejeme přes sítko, přidáme sádlo, sůl a xantan, kvásek a zpracujeme těsto, nejlépe v pekárně, robotu nebo mixérem, lze i ručně. Nakonec přidáme olej.

Necháme těsto kynout buď v pekárně, nebo ve vymazané míse olejem, na teplém místě, asi 2 -3 hodiny.
Vykynuté těsto zpracujeme, přeskládáme do požadovaného tvaru chleba a dáme opět kynout do ošatky , cedníku, mísy na další 2 - 3 hodiny.

Mezitím si rozehřejeme troubu na 250C i s plechem, na kterém budete péct a 1 plech nebo hrnec dáte do spodu trouby.
Chleba po vykynutí přendáme na pečící papír či podložku, postříkáme vodou z rozprašovače a nařízneme.
Necháme uvařit 0,5 litru vody v konvici.
Chleba přesuneme opatrně na plech do trouby a dospodu nalijeme uvařenou vodu a troubu zavřeme, pečeme takto cca 10-15 minut. Pak vyndáme plech s vodou, vyvětráme troubu a stáhneme na 200C, pečeme dalších 30-40 minut dle trouby a barvy kůrky. Upečený chleba poznáme poklepáním, měl by dutě zazvonit. Necháme vychladnout na mřížce a nařízneme po 2 hodinách, až je chleba zcela vychladlý, jinak se střídka srazí.