Čočkové karbanátky

Suroviny:

velkozrnná čočka200 g

malá cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
mrkev 1 ks
majoránka 1 lžička
mletý kmín 1/2 lžičky
sůl 1 lžička
pepř 1 špetka
vejce 2 ks
hladká mouka (kukuřičná, rýžová nebo pohanková) 4 lžíce
kukuřičná strouhanka 4 lžíce
olej
Tyto karbanátky můžete udělat i z červené čočky, kterou nemusíte namáčet. Nakrájenou cibuli zkuste také nejprve lehce orestovat na lžičce oleje. Zjemní se tak její chuť. Karbanátky budou každopádně výborné například se salátem s jogurtovou zálivkou.
Postup:

Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou – tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou totiž rozmixujete.

Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou.

Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku