Čerstvé bezlepkové těstoviny

Suroviny:

1čerstvé  vejce (50 g)
100 g bezlepkové mouky Nomix
1 PL vody

 

Postup:

 

Příprava čerstvých těstovin je velmi jednoduchá a spolehlivá, jenom chvíli trvá, než se nám podaří těsto spojit. Zpočátku to vypadá, že 1 vajíčko nemůže na 100 g mouky stačit, ale neustáváme-li v hnětení , zjistíme, že se nám podaří vytvořit vláčné, dobře tvarovatelné těsto. Dávku si přizpůsobíme podle počtu strávníků. Těsto necháme odpočinout tak 30 min. a během té doby chráníme mikroténovou fólií před osycháním. 

Můžeme tvarovat těstoviny. Rozválíme na co nejtenčí plát (1-2 mm) a krájíme nožem nebo rádlem požadované tvary. Například plát těsta rozřežeme na pruhy cca 8 mm široké (tagliatelle). Nebo menší tvary, třeba české „flíčky“.

Těstoviny můžeme ihned vařit ve vroucí mírně osolené vodě 10-12 min. Můžeme je také několik dní uchovat v chladničce v mikrotenovém obalu.