Bezlepkový velikonoční věnec s uzeným masem

Suroviny:

500 g směsi na chléb 
s lněnou vlákninou
100 ml bílého vína
370 ml vody
40 g sádla
jarní cibulky (celý svazek)
minimálně 300g uzeného ramínka
2 hrsti pokrájených bylinek 
(petrželku apod.)
20 g droždí

Pracovní postup:

Cibulku nakrájíme, mírně ji osmažíme na sádle a na chvíli přidáme pokrájené bylinky a lehce popepříme. Těsto zaděláme ze směsi, vody, vína a droždí a přidáme vychladlou osmahnutou cibulku s bylinkami (a tukem). Do vymíchaného těsta přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a ještě dobře promícháme.

Důkladně vymazanou dortovou formu s bábovkovým středem naplníme těstem a necháme kynout pokud možno v teplejším prostředí (např. v temperované troubě asi 1 hodinu – záleží na podmínkách). Před pečením potřeme povrch věnce olivovým olejem. Pečeme 50–60 min. při teplotě 180 °C.

Náš tip:
Stejné těsto můžeme upéct i v muffinových formičkách (doba pečení bude samozřejmě kratší).