BEZLEPKOVÝ KVÁSEK, KVAS

Kvásek připravíme z 1-2 lžic mouky Schar mix b (vhodná je též čiroková mouka) a přidáním 3-5 lžic vlažné vody. Přikryjeme potravinovou folií a do ní uděláme dírky, nebo můžeme přikrýt víčkem od sklenice,ale neutahujeme. Kvásek se nesmí zapařit ani oschnout. Než bude kvásek silný, necháváme ho na teplém místě, na topení (ne horkém) nebo třeba na wifi routeru, kde je stále teplo.

Ráno i večer přikrmíme vždy stejným množstvím mouky a vody. Bezlepková mouka více saje vodu, proto dáváme o trochu více vody než u klasické lepkové mouky.Tento postup opakujeme asi 4-5 dní, od toho 5-6. dne krmíme 1x za 24 hodin, snažíme se krmit vždy ve stejný čas. Od tohoto dne vždy většinu kvásku odebereme a pak přikrmíme kvásek, co nám zbyde.

Pokud bude kvásek na povrchu oschlý, je dobré ho promíchat, neublíží mu to, naopak se provzdušní.

Odebraný kvásek je již možné použít na chleba,ale pro jistotu s 1 lžičkou droždí, kvásek není tak silný, aby utáhl celý chleba.

Správné vedení kvásku poznáte podle toho, že kvásek po nakrmení začne bublat a zvětšovat svůj objem na jednou tolik, tato fáze trvá 10-12 hodin, až úplně klesne, je čas ho zase nakrmit.

Po 14 dnech je kvásek natolik silný, že z něj můžeme upéci chleba nebo pečivo. Uchováváme ho v lednici, kdy vydrží týden, pak se musí buď rozkvasit na chleba nebo přikrmit.