Bezlepkový cibulový slaný kynutý koláč

Suroviny:

Těsto:
350 g bezlepkové mouky NOMIX
200 až 220 ml mléka
14 g čerstvého droždí
4 g soli
40 ml olivového oleje
3 g cukru
Náplň:
150 g slaniny
750 g cibule
tymián
4 až 5 vajec
200 g zakysané smetany
1 PL strouhaného tvrdého sýra
sůl
pepř
drcený kmín
trochu česneku

Postup:

Smícháme všechny suroviny na těsto, dobře prohněteme a necháme asi 10 minut odpočinout. Vyválíme na nepřilnavé podložce a přeneseme na plech, kde ho upravíme pomocí prstů tak, aby bylo i na okrajích. Bez náplně necháme kynout ve vlahé troubě asi 20 minut. Slaninu pokrájíme na kostky a osmažíme na pánvi. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a dostatečně dlouho podusíme na oleji. Z vajíček, zakysané smetany a strouhaného sýra umícháme hladkou hmotu, kterou dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Přidat trochu jemně lisovaného nebo sušeného česneku a čerstvý nebo sušený tymián. Orestovanou cibuli promícháme se slaninou a rozložíme na těsto. Vše zalijeme hmotou z vajec a smetany a rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut. Ke konci pečení můžeme teplotu trochu zvýšit.