Bezlepkový chleba s uzeným masem

Suroviny:

500 g směsi na chléb s lněnou vlákninou
75 ml (g) zelné šťávy z kysaného zelí
400 ml vody
20 g oleje
13 g čerstvého droždí 
(nebo 4-5 g sušeného)
asi 150 - 200 g uzeného masa

Postup:

Chléb se lněnou vlákninou připravujeme podle základní receptury, změnu provedeme pouze v přidávané tekutině. Cca 1/6 vody (podle individuální chuti) nahradíme šťávou z kysaného zelí. V kysaném zelí probíhají podobné procesy jako v chlebovém kvasu a šťáva z něj dodá tyto chuťové látky těstu.
Na kostičky pokrájené uvařené uzené maso přimícháme do těsta, teprve až jsou všechny ostatní ingredience smíchány. Maso by nemělo být teplé. Pokud pečeme chléb ve formě v troubě, můžeme povrch bochníku před pečením navlhčit a lehce posypat celým kmínem. Pečeme 60–70 min. ve vyhřáté troubě při 180 °C . Jinak můžeme upéct i v domácí pekárně na bezlepkový program (dávka droždí odpovídá cca 2 hod. programu).