Vánočka

Ingredience:

250 ml vlažného mléka

balíček kvasnic

9 kostek cukru

špetka soli

3 žloutky

100 ml oleje

400 g kvalitní bezlepkové mouky

hrst nasekaných lískových ořechů

hrst nasekaných oloupaných mandlí

hrst hrozinek

citronová kůra

1 polévková lžíce šťávy z citronu

Pracovní postup:

Do vlažného mléka vsypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme chvili v teple vykynout. Pak přidáme žloutky, sůl, olej, kůru z citronu a citronovou šťávu. Postupně přidáveme mouku. Elektirckým šlehačem těsto dobře propracujeme. Na závěr hnětení přidáme oříšky, mandle a rozinky. Těsto ihned vložíme do dobře vymazané a vysypané formy na vánočku. Necháme v teple asi 45 minut nakynout a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě asi hodiny.