Mazanec bez lepku

Přísady                                                             

  • 1/2 kg Doves farm samokypřící směs
  • 10 dkg másla rozpustit
  • 250g tučného tvarohu
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 3 dkg droždí - lze použít sušené droždí
  • špetka soli
  • 1/4 litru mléka
  • citr. kůra
  • vanilka
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu (zlehčuje těsto)
  • 1 lžička kypřícího prášku

Postup

Do hrnku dáme droždí, trošku mouky a trošku cukru - necháme v teple pod ubrouskem vykynout.
V kastrůlku rozpustíme máslo (lze použít v kombinaci s Herou nebo rostl. máslo), přidáme mléko.
Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, žloutky, rum, citr. kůru; přidáme rozpuštěný tuk s mlékem a
vykynuté droždí, rozinky.
Vypracujeme měchačkou těsto a nechám vykynout. Uděláme bochánek, (nebo 2 menší), dáme na
pečící papír na plech, potřeme bílkem a zapícháme mandle. Necháme na plechu ještě chvíli vykynout
a pak pečeme.

Pro zjednodušení lze těsto dát vykounout rovnou do pečící formy, kde necháme v teple vykynout, a následně pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180 stupňů.