Jáhlový nákyp

Na rodinnou porci (pro 4-5 lidí) potřebujeme:

  • 1,5 litru mléka,
  • 500 g jáhel,
  • 1/2 kostky másla,
  • 2-3 vejce,
  • 6 lžic třtinového nebo normálního cukru,
  • špetku soli,
  • sezónní či kompotované ovoce (jablka, švestový kompot apod.),
  • možno přidat hrst hrozinek a ořechy dle chuti, 
  • tuk na vymaštění pekáčku a kukuřičnou strouhanku na jeho vysypání.



Postup:

Jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, nasypeme do osoleného a mírně oslazeného mléka a za stálého míchání rozvaříme jáhly na kaši. Necháme vychladnout, občas zamícháme.

Částí másla vymažeme pekáček a vysypeme ho kukuřičnou strouhankou.

Zbylé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, trochu našleháme a vmícháme do studené jáhlové kaše. Z bílků ušleháme sníh a také opatrně zamícháme do kaše. Polovinu hmoty dáme do pekáčku, povrch uhladíme a poklademe ovocem. Do zbylé jáhlové kaše přidáme hrozinky a oříšky a přikryjeme jí ovoce v pekáčku.

Pečeme při 180°C dozlatova, trvá to asi 3/4 hodiny. Hotový nákyp na talíři políjerme šťávou z kompotu, popř. pocukrujeme.