BEZLEPKOVÉ MUFFINY S BRUSINKAMI

Ingredience na 12 muffinů

  • 200 g rýžové mouky
  • 4 lžíce maniokové mouky
  • 50 g sušených brusinek
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička bezlepkového kypřicího prášku
  • 2 velká vejce o pokojové teplotě, žloutky a bílky zvlášť
  • 90 g tmavého třtinového cukru
  • 125 ml jogurtu
  • 125 ml mléka
  • 90 g másla, rozpuštěného a vychladlého
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

 

Příprava

Mřížku umístěte doprostřed a troubu zahřejte na 200 °C. Formičky vymažte tukem či vyložte papírovými košíčky. 

V misce smíchejte obě mouky, sušené brusinky, sodu, skořici, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte bílky dotuha. 

V další míse vyšlehejte žloutky a cukr do nadýchané pěny. Vešlehejte jogurt, mléko, máslo a vanilkový extrakt dohladka. Stěrkou vmíchejte moučnou směs, aby se spojila s mokrou směsí. Pak jemně vmíchejte bílek, v těstě budou drobné bílé tečky.

Formičky/košíčky naplňte do tří čtvrtin. Ve vyhřáté troubě pečte muffiny šestnáct minut, aby sedly, ale byly nadýchané. Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.

Vyjměte je z trouby a nechte patnáct minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, posledních pět minut je nechte chladnout vyjmuté.