Co jsou bezlepkové potraviny?

Bezlepkové potravinyBezlepkové potraviny jsou potraviny, které neobsahují obiloviny obsahující bílkovinu lepek. Takové potravina jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, tedy pro jedince trpící celiakií - alergií na lepek. Jako celiakie je označovaná alergie právě na tuto bílkovinu – lepek. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je na lepek citlivé. Potraviny, které ho obsahují tak způsobují poškození sliznice tenkého střeva. Mírnější formou celiakie je tzv. nesnášenlivost lepku, kde jsou reakce na lepek mírnější než u celiaků. Potraviny bez lepku lze rozdělit do dvou skupin – na potraviny bezlepkové (potraviny, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu) a přirozeně bezlepkové.

 

Potraviny bez lepku jsou takové potraviny, ve kterých může být pšeničná mouka či pšeničný škrob obsažen, je ale uměle zbavený lepku, tzv. deproteinovaný. V případě, kdy není pšeničná mouka použitá, je nahrazena moukou, která lepek neobsahuje jako např. kukuřičná nebo rýžová mouka. Často je ale také nahrazována nejrůznějšími škroby.

 

Další alternativou jsou takové bezlepkové výrobky, které obsahují mouky vyrobené z přirozeně bezlepkových potravin, tzv. přirozeně bezlepkové potraviny. K těm patří veškeré druhy ovoce a zeleniny, ořechy, semínka, luštěniny, mléko a mléčné výrobky. K přirozeně bezlepkovým obilovinám patří pohanka, quinoa, amarant nebo jáhly (proso).

 

Dále existuje celá škála přirozeně bezlepkových mouk, které najdete i v našem internetovém obchodě - mandlová, chia, kokosová, cizrnová, dýňová, sezamová, slunečnicová, kukuřičná, rýžová, pohanková a další. Více informací o bezlepkových potravinách se můžete dozvědět zde.